Ransuiltjes - mei 2023

Ook dit jaar is er weer een nest met Ransuiltjes in de regio. Het nest zit nu in een fijnspar. Een aparte boom vind ik maar kennelijk is zo'n boom een beste bescherming voor de kleintjes. Vijf jonkies dit jaar, althans . . . Toen ik daar voor de eerste keer op 21 mei was zag ik ma Ransuil en drie takkelingen in één boom zitten. De takkelingen zaten dicht bij elkaar. De andere twee die eerder door andere fotografen daar gezien waren zag ik niet. Later bleek mij waarom.

De volgende dag, het was beter weer, ben ik weer gegaan. In dezelfde boom zat ma Ransuil weer met twee takkelingen een boompje verder. Een andere fotograaf was er al en had de andere drie gespot in een fijnspar die ongeveer 11 meter verder stond.
De fijnspar leek de nestboom. Er zaten drie, nog witte Ransuiltjes, in en daar leek ook het nest te zitten. Het ene moment zag je ze en een andere moment weer niet. Vandaar dat ik ze eerder niet gezien had. Mogelijk liggen ze soms plat in het nest.
Aangezien de drie "witte" Ransuiltjes en de drie wat donkerder uitziende Ransuiltjes in verschillende bomen zaten, op 11 meter afstand van elkaar, zal het mij niet verbazen dat er zes Ransuiltjes zijn. De drie witte lijken me nog niet in staat van de ene boom naar de andere boom te vliegen/fladderen. Maar goed, zodra iemand er zes kan tellen zal dit dus beaamd kunnen worden. Een paar leuke foto's van de Ransuiltjes kunnen maken. Binnenkort zal het wel verder bekend worden en zal het daar drukker worden.
De bewoner van het perceel, waar de nestboom in staat en de andere boom die voor zijn ingang staat,keek niet zo erg blij.
Het leuke aan de fijnspar is ook dat bij de "knoppen" steeds een soort van stuifmeel "uitgeblazen" wordt. Ik dacht eerst dat het damp was maar het schijnt dus stuifmeel of iets dergelijks te zijn.