11 februari 2023.

Parende Haviken, dat stond nog op een wensenlijst van mij. Zo vaak zie je dit niet. Ik niet althans. 
Als je weet waar een nest zit dan nog weet je niet of het Havikspaar daar in de buurt paart. Vandaag had ik de mazzel.
Ik had een fietsrondje gemaakt zoals ik gewend was. Vaak rijd ik door Scheveningen, Meijendel, Wassenaar, Monster. Ik kom dan wel eens diverse soorten fotomomenten tegen. Reeën of Vossen in de duinen, (Roof)vogels in de bomen of daarboven vliegend of zwemmende of aanvliegende watervogels. Als ik door de havens fiets dan zit er ook van alles en als je aardig in hun buurt komt dan vliegen ze op. Bij al die momenten horen diverse instellingen van de camera('s).
Ik heb mijn Sony RX10M4 en mijn Canon R7 eigenlijk altijd bij me. Op de Canon R7 heb ik mijn Canon 300mm als standaard lens erop zitten. Met de Sony kan ik naar 600mm of verder inzoomen. 
Ondertussen ben ik al aardig vertrouwd geraakt met beide camera's. Ik weet nu wel welke lens ik voor welk moment moet pakken.

Vandaag had ik de mazzel dat ik een Havik vrij hoog in een boom zag zitten. Achter diverse takken. Ik stapte van mijn fiets en pakte snel de Canon R7 met daarop de 300mm lens. Ik richtte op de plek van waar de Havik zat en stelde scherp. Onscherp dus vanwege de takjes (bleek achteraf). Eigenlijk direct daarop hoorde ik al schreeuwend een tweede Havik aankomen vliegen. Ook de in de boom zittende Havik schreeuwde. Ik wist wat er nu ging gebeuren,  . . .  een paring. Snel maakte ik een aantal foto's gericht op het vrouwtje die het beste in beeld was en dan maar hopen dat de foto's gelukt zijn.
Nadat het (links geringde) mannetje weer verder gevlogen was bekeek ik de gemaakte foto's. Aardig donkere foto's. Ik had nog hoop want ik schiet mijn foto's met deze camera in RAW. Een klusje met het bewerken dus.
Na het bewerken bleek dat het veel beter had gekund maar alles in overweging nemende heb ik niets te klagen.
Instellingen op het moment van het nemen van de paring: RAW | F 5.6 | 1/800 sec | ISO 100 | - 1.7 stap | 300mm