Huiszwaluw - mei 2024

De laatste weken probeer ik onder andere om een vliegende vogel vast te leggen die in de lucht zijn/haar eten/prooi vangt. Dat is best pittig. Vooral snelle vogels halen hun prooi uit de lucht.
Vandaag zag ik een groep Huiszwaluwen boven een stuk land vliegen. Ik besloot hier even een tijd te gaan staan en te proberen bovengenoemde vast te leggen. Ik heb zeker 1000 foto's genomen.
Mijn camera (Canon R7) kan 30 beelden per seconde op de snelste burst vastleggen en deze heb ik dan ook gebruikt. Ik gebruikte verder de sluiterprioriteit op 1/8000 sec. Mijn camera gebruikte in dit geval het diafragma F11 en 5000 ISO. Ik had de belichtingsafwijking op + 1.3 stap gezet.
Ik gebruikte mij nieuwe lens de Canon RF 100-400 5.6-8 IS USM.

Tja . . . , zijn dit de goede instellingen? Proberen maar en dan zie je een 15 tal Huiszwaluwen met hoge snelheid van links naar rechts vliegen. Ze zweven soms en dan ineens vliegen ze snel ergens heen. Ze zullen dan wel een prooi zien bedacht ik me en concentreerde me dan ook op één van de vele Huiszwaluwen en drukte dan af als ze snel ergens op af vlogen. 
Na dit een tijd gedaan te hebben ben ik weggegaan. Om de vele foto's dan te bekijken of het gelukt is dat doe je dan niet ter plaatse. Thuis gekomen deze foto's één voor één bekeken en ja hoor . . . een drietal foto's waarop het vangen van een insect staat. Uiteraard niet de allerbeste en mooiste foto's maar ik ben toch blij met deze serie. Ga er maar aan staan, haha.
De drie foto's dus en een close-up van een Huiszwaluw.

Reactie plaatsen

Reacties

pietplaat
2 maanden geleden

Goed gelukt Jan!
Ik had een tijd geleden een Roodstuitzwaluw met prooi geplaat.

Jan
2 maanden geleden

Bedankt Piet en altijd gaaf zo'n moment.

Jan Koetze
2 maanden geleden

Mooie serie met goede uitleg Jan, top!

Gr. Jan

Jan
2 maanden geleden

Bedankt Jan.