Zeearend - september 2023

Op 11 september j.l. werd er een waarneming gemeld van een Zeearend in de Nieuwe Driemanspolder. Op de 12e werd die ook waargenomen op de vogelplas Starrevaart. Ik was van de week al eens wezen kijken maar toen liet die zich niet zien.
Gisteren, de 18e, ging ik vroeg op pad. Ik had gezien dat de Zeearend de dag ervoor rond 17.00 uur op de vogelplas was gemeld dus ik vermoedde dat ie er vannacht was blijven slapen. Om 07.00 uur zat ik al in de vogelkijkhut de Vogelknip bij de vogelplas Starrevaart. Het regende lichtjes en het was nog schemerig. Het werd wel steeds lichter maar toen om 07.30 uur alle vogels de lucht in gingen wist ik het. Hij was er. Toen de opgevlogen vogels uiteen vlogen zag ik de Zeearend aan komen vliegen. Hij landde op een slikplaat. De vogels gingen rondom op het water zitten en ook veel vogels vlogen weg. Dat gebeurde ook naarmate het later werd. Het werd steeds stiller met de aanwezige vogels. Het weer knapte op en in de hut kwamen er steeds meer fotografen.
In de uren dat ik er zat maakte de Zeearend diverse jachtrondjes maar hij landde steeds zonder prooi weer op het eiland.
De laatste keer dat ik hem zijn rondje zag maken pakte hij aan de oppervlakte van de plas een vis uit het water en ging daarmee het eiland op. Hij had zijn ontbijt. Voor mij een teken om weg te gaan immers als hij de vis ophad ging hij uitbuiken was mijn gedachte.
De Zeearend was geringd en Kevin, die ook in de hut zat, had een duidelijke foto van de ring, WN30. Kevin googelde en trof de ring aan. Het bleek om een mannetje uit 2021 te zijn. Hij was uit het ei gekropen op de Lepelaarsplassen in Almere. Een leuk weetje.
Een leuke ochtend en ik was tevreden met mijn foto's. Wel op afstand en ik maakte ze met een vaste 300mm en een 1.4 teleconverter. De vliegfoto van de Zeearend boven de boerderijen is gemaakt met mijn Canon 7D met de Canon 70-200mm 2.8 erop. Een selectie van de foto's hierbij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.