Rups van de Wolfsmelkpijlstaart - Hoek van Holland - 26 juni 2023
Vandaag de (zeer zeldzame) rupsen van de Wolfsmelkpijlstaart gezocht in Hoek van Holland. Vorig jaar had ik ze daar ook op de foto gezet en besloot vandaag daar weer eens te kijken. Op de eerste plek waar ik ze vorig jaar gezien had zag ik ze niet maar of de tweede plek vond ik er een paar. Er schijnen er zat te zitten maar toen ik deze gevonden had kon ik mij gaan uitleven op de rupsen.
Ik wilde ze niet perse clean in de planten hebben en besloot er iets meer mee te doen. Best gelukt vind ik zelf alhoewel de wind behoorlijk de struiken van de Wolfsmelkstruiken heen en weer schudden en dus gingen de rupsen mee in dit "geweld".
Een bijzonderheid was dat ik net een rups had gefotografeerd toen ik zag dat een insect op de rups ging zitten. Het duurde maar even maar ik zag dat de rups in elkaar trok. De rups lag in een boogje tussen de struik en ik maakte snel een paar foto's.
De insect vloog weg en ik heb er verder niet meer op gelet totdat ik thuis deze insect op internet ging opzoeken. Het bleek om een Grote Rupsendoder te gaan die kennelijk rupsen een gif inspuit om hem later naar zijn hol te slepen. Het schijnen een soort graafwespen te zijn. Klik hier om verder iets te lezen over deze Grote Rupsendoder. (zie laatste foto)
Kennelijk had ik dus net gezien dat deze Grote Rupsendoder de rups had verlamd.

Veel foto's gemaakt omdat de wind de rupsen dus goed heen en weer schudden. In de burst en dan maar hopen dat er scherpe foto's uit komen. Het is redelijk gelukt en ben tevreden met de foto's.