Interview gehad met Christy Dollen, verslaggeefster van het AD, op 5 januari 2023.

 

 

 

Voor de Haagse kust bij Kijkduin en Scheveningen is dinsdagmiddag een bultrug gezien. Genoeg reden voor spotters om woensdag weer een kijkje te nemen om een glimp op te vangen van het bijzondere zeezoogdier.

Een van die spotters is natuurliefhebber Jan van der Sluis. Hij maakte in 2018 al spectaculaire foto's van een zwemmende bultrug en hoopte wederom op een voltreffer. Dinsdag had Jan het dier al kort gespot, maar tot een foto kwam het toen niet. "Het is continu toeren en hopen op het juiste moment", vertelt Jan aan Hart van Nederland. "Maar ik ben met pensioen, dus ik heb er alle tijd voor."

Camera leeg

Jan denkt graag terug aan zijn 'lucky shot' uit 2018 aan de kust. Twee weken lang ging Jan op zoek naar het natuurschoon. Zijn geduld werd uiteindelijke beloond. De fotograaf legde de sprong van bultrug Jojo vast.

Zijn medespotter Wim van Ieperen aast op revanche na het missen van bultrug Jojo. Op het moment toen Jan zijn spectaculaire foto maakte, kwam hij erachter dat de batterijen van zijn camera leeg waren. "Nu heb ik gelukkig een camera die veel langer meegaat." De twee fanatieke spotters hopen dat de bultrug vandaag opnieuw voor hun lens verschijnt.

Vaste bewoner

Bultruggen worden steeds vaker voor de Nederlandse kust gespot. "Sinds deze eeuw is het bijna een jaarlijks terugkerend iets", zegt de woordvoerder van SOS Dolfijn. "Het lijkt erop dat de bultrug verandert van een bezoeker in een vaste bewoner van de Noordzee. Vroeger zag je ze één of twee dagen, nu blijven ze soms drie maanden."

De spotters trotseren weer en wind, al lijkt de bultrug zich woensdag niet te willen laten zien. Het blijft nog even spannend voor Jan en Wim. Er is dus nog wat doorzettingsvermogen en geduld nodig voor een nieuwe voltreffer.